Sunday, July 10, 2011
bergedil daging
hari ini takdo air kat rumah, jadi aktiviti memasak tidak dapat dilakukan..
jam menunjukkan pukul 12tghr... perut tlh mendendangkan lagu keroncong tanpa diminta2.. jari terus menaip resepi2 di internet.. jumpa di bawah categori masakan danging.
copy n paste from mesra.net. terima kasih
Bergedil Daging
Kiriman: Ida
Sumber: Sendiri
Hits: 171 Rating: 0.00 Review: 0 Email this Recipe Print this Recipe
Bahan-Bahan: 1 kg Kentang (dihiris dan digoreng)
150gm daging cincang
2 tangkai daun sup (dimayang)
2 tangkai daun bawang (dimayang)
2 sudu besar bawang goreng
1 biji telur
1 sudu rempah sup
Garam dan serbuk perasan secukupnya
Cara: Kentang ditumbuk lumat dan digaul bersama daging cincang, daun sup, daun bawang, bawang goreng, rempah sup dan sedikit garam dan serbuk perasa dan digaul sehingga rata. Kepal-kepalkan kentang menjadi bulat dan dicelup didalam telur dan di goreng sehingga garing. Apabila sudah garing bolehlah dihidangkan.
Tambahan: Sedap dimakan semasa panas-panas dengan Soto Ayam.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment