Monday, May 25, 2009

Serawa Labu


Dsc05212


Bahan-bahan ( untuk 4-5 orang makan )

  • sebelah buah labu kuning dipotong dadu besar
  • gula merah + gula putih (secukupnya ikut citarasa manis anda)
  • secubit garam
  • 2 mangkuk santan (kalau nak kuah lebih, tambahkan lagi)
  • secawan air
  • daun pandan
  • 1/4 cawan sagu

Cara-cara

  1. Masukkan labu dan air kedalam periuk dan masak sehingga labu hampir masak.
  2. Toskan air dari labu yang separuh masak tadi. Masukkan santan,gula,garam, dan daun pandan. Kacau sentiasa hingga mendidih dan labu masak.
  3. Masukkan sagu dan kacau lagi hingga sagu jernih. Serawa labu siap untuk di hidang. Sesuai dihidang panas dan jugak sejuk. Enjoy....
  4. *NOTA: Boleh juga direbus labu terus dengan santan, tetapi kena la kacau selalu supaya tidak pecah minyak.

No comments:

Post a Comment